Site icon YourDOST Blog

Çocuk İstismarı

İkinci yöntem, aile ve çocuk eğitiminin yüksek riskteki ailelere verilmesini öngörür ve çocuklarının engelli veya üvey evlat olmalarını göz ardı eder. Çocuk İstismarında, istismar sonrası yapılacak iyileştirme ve rehabilitasyon çalışmalarından daha önemlisi, çocukların istismarını önleyici tedbirlerin alınmasıdır. Bu konuda multi-disipliner çalışmalar önem kazanmaktadır.

Çocukların gelişimlerine eşlik eden ailelerin sağlıklı olması toplumun geleceği açısından önemlidir. Yeterli olgunluğa erişmemiş bireylerin erken yaşta evlendirilmesi sağlıksız aile yapılarına ve istismara neden olabilmektedir. Topluma, erken yaşta evliliklerin zararları, erken gebeliklerin tehlikeleri ve aile planlamasına yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmalı ve aile danışmanlık hizmetleri verilmelidir.

Aileyle ilgili faktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadının gözaltına alındığını duyurdu. Çocuklara yönelik her türlü cinsel şiddet suçtur ve mutlaka cezalandırılmalıdır. Bununla birlikte, her durumda çocukların yüksek yararı gözetilmelidir.

Ortada cinsel istismar olasılığı varsa vakit kaybetmeden konuyu araştırıp harekete geçmelisin. Tacize uğrayan çocuğun psikolojisi ihmale gelmez, aksi halde durum daha da kötüye gidebilir. Ev dışında fiziksel ve cinsel istismarı önlemedeki en iyi yöntem, doğrudan gözetim uygulamak ve çocukla beraber etkinliklere katılmak. Çocuğun için en iyi yuvayı ya da anaokulunu seçtiğini düşünebilirsin ancak bundan o kadar da emin olma. Araştırmalara göre 18 yaşına kadar her 8 erkek çocuktan ve 4 kızdan biri cinsel istismara uğruyor.

Nevşehir’deki soruşturma kapsamında çocuk ve ailesinin de ifadelerine başvurulacağı belirtildi. Ekol TV’nin aktardığına göre, gelen tepkilerin ardından Duygu Özgül’ün Nevşehir’de olduğu belirlendi. Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı üzerine Nevşehir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Duygu Özgül’ün adresini tespit etti.

Fiziksel istismar çocuğun fiziksel zarar görmesiyle ortaya çıkar. Genelde ebeveynden zarar gören çocuğun tıbbi yardıma geç başvurulması ve eski yaraların çokluğu ile anlaşılabilir. Türkiye’de istismara uğrayan çocuklar için aile bireyleri, istismarı işleyen aile reisi hakkında vasi tayini davası açabilir veya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kontrolünde çocuk yeni bir aileye teslim edilinceye dek korunur.

Halen Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü’nde eğitimi görüyor. En çok davranış, çocuk sağlığı ve psikolojisi gibi konularda yazmayı seviyor. Yazarımızın güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı bu yazının ve Anneysen.com’da yer alan diğer içeriklerin yayına çıkmasında katkıda bulunan uzmanlara teşekkür ederiz.

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki tüm evlenmeler içindeki çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının oranı %28-%35’dir. Birleşmiş Milletler’in Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşına kadar her birey çocuk sayılmaktadır. Çocuk gelişimi perspektifinden bakıldığında ergenlik bitimine kadar çocuğun zihinsel, fiziksel, sosyal-duygusal gelişimi devam etmektedir. Henüz yeterli olgunluğa erişmemiş bireylerin erken yaşta evlendirilerek hazır olmadıkları sorumlulukları üstlendirilmeleri sağlıksız aile yapısına sebep olacağından toplumsal gelişime olumsuz etki edecektir (aktaran Kaytez, Yücelyiğit & Kadan, 2018). Çocuğa yönelik istismar gerek dünyada gerekse ülkemizde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sorunun yaygınlığı konusunda yapılan çalışmaların, yaşanan durumu olduğu gibi ortaya çıkarmakta her zaman başarılı olmadığı bilinmektedir.

UNICEF: Yeni küresel veriler çocuklara yönelik şiddetin akut biçimde yaygın olduğunu gösteriyor

Eski yaralarınla yüzleşmen ve onları iyileştirmen çocuğunu istismar etmeni engeller. Eğer bu belirtilerden birkaçını çocuğunda gözlemleyecek olursan hemen paniğe kapılma, mantıklı açıklamaları olabilir. Ayrıca küçük çocukların tuhaf ve tutarsız davranışları olabildiğini de göz önünde bulundur.

Ne yazık ki istismarda bulunan kişi çoğunlukla çocuğun yakınlarından biri oluyor. Bu nedenle çocuk istismarını önlemek için aileye büyük sorumluluk düşüyor. Halkı bilinçlendirme çalışmaları, hekimler ve öğretmenler gibi profesyonellere yönelik eğitimsel faaliyetler ve çocukların bilinçlenmesine yönelik eğitim çalışmaları (Yalçın, 2011). Erişkinler tarafından çocuklara yapılan hangi davranışların istismar sayılacağının bilinmesi, bilinçsiz olarak yapılan istismarın önlenmesi açısından da önemlidir (Yalçın, 2011). İstismar gerçekleştikten sonra alınan üçüncü grup önleme yöntemleri ise, tedavi ve rehabilite edici, tekrar istismara uğrama riskine karşı müdahaleyi içermektedir (Rodriguez ve Price’den aktaran Akgiray, 2007).

Orta şiddette fiziksel istismar vakalarında adli kovuşturma nadiren gerekirken cinsel istismar vakalarında kesinlikle şarttır. Sıkı denetim altına alınan çocuklar bakıcının cinsel veya fiziksel istismarına boyun eğmeye yatkın oluyorlar. Çocuğuna kendisi hakkında düşünüp karar alması konusunda fırsat vermelisin. İlk yöntem, topluma yönelik geniş çaplı eğitim sağlamaktır.

SONUÇ ve TARTIŞMA

тинејџерска дечја порнографија İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Ürgüp İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet Savcısından aldığı talimat doğrultusunda Duygu Özgül Kalebayır’ın çekip paylaşmış olduğu videolar ile olarak gözaltı işlemi gerçekleştirdi. Kalebayır’ın ifadesinden özetle, çekmiş olduğu videodaki iddialarının asılsız olduğunu beyan etti. Çocuğun cinsel istismarı suçundan ifadesi alınan Duygu Özgül Kalebayır, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Çocuk istismar ve ihmalini önlemek tedavi etmekten hem daha kolaydır, hem de başarı şansı daha yüksektir. Çocuk istismarına bağlı ölümlerin %61’inin önüne geçilebilir olduğu bildirilmektedir (Yalçın, 2011). Çocukların cinsel istismar ve ihmalden korunabilmesi için başta çocuk, aile, sağlık çalışanları ve öğretmenlerin eğitilmesine dikkat çekilmektedir (Çalışkan & Sağlam, 2007). Erken yaştan itibaren farkındalık eğitimleri verilmesinin yanı sıra toplumsal bilinç düzeyinin yükseltilmesinin etkili olacağı düşünülmektedir (Çalışkan & Sağlam, 2007).

Çoğu durumda istismarcının kendisi çocukluk çağlarında ya cinsel istismara maruz kalmış ya da aile içi şiddetin tanık ya da mağduru olmak durumunda kalmıştır. Çocuğu; çocuk yapılanın farkında olsun ya da olmasın cinselliğe zorlamak veya cinselliği cazip gösterecek aktivitelerde bulunmak cinsel istismar adını almaktadır (Borg, Snowdon & Hodes, 2014). Cinsel istismarı gerçekleştiren kişi, çocuğa yakın ya da uzak biri olabilir. Yakınlığın en uç noktasında çocuğun annesiyle evli olan biyolojik baba ve çocuk klasik ensesti yer alırken, uzaklığın en uç noktasında ise çocuğa tamamen yabancı bir istismarcının bulunduğu çocuğun cinsel istismarı bulunur .

Önleme Yöntemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sebeple özellikle fiziksel istismar vakalarında prematüre doğum ve anne-çocuk bağının oluşmaması en önemli risk faktörlerinden birisidir. Anasının babasının ve herkesin yanında bunu bana yapıyor ve etkileşim için istismar yazılıyor sırf beğeni toplamak ve linçten videonuz izlensin diye. İstismar gizlidir kıyıda köşede çoluğa çocuğa bir şeyler yapmaktır. Ben kuzenimi istismar etmiş olsam çocuğun ailesinin yanında çocuğun beni öptüğü videoları çekim yapmam ve yüklemem bunu sosyal medyaya.

Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız. Hiçbir şekilde basılı veya elektronik ortamlarda izinsiz kullanılamaz. Medikal Akademi web sitesinde yer alan tüm haber, bilgi, resim ve içeriklerin hakları Medikal Akademi Yayıncılık ve Prodüksiyon Tic. Çocuğu çocuk istemedikçe öpmeye, sarılmaya çalışmamak, bedeninin ona ait olduğunu anlatmak, rahatsız olduğunda kendisine temas ettirmeme hakkı olduğunu öğretmek kendi beden sınırlarını anlayabilmesi açısından yardımcı olacaktır. UCÝM olarak bize ulaþan tüm istismar vakalarýna müdahil olup; soruþturmadan yargýlamaya kadar tüm aþamalarda maðdurlarýn yanýndayýz. Çocuk istismarý hakkýnda þikayetlerinizi bizimle paylaþabilir, yardým talebinde bulunabilirsiniz.

ÇOCUKLAR KONUÞACAK, UCÝM YANLARINDA OLACAK!

Çocuk ihmali ve istismarını konu alan bu derleme yazısında istismarın tipleri, nedenleri, etkileri, tedavi ve önleyici yolları tartışılmaktadır. Kötü muamelenin fiziksel, cinsel ve duygusal istismar ile ihmal olmak üzere dört farklı boyutu vardır. Çocuk ihmal ve istismarı anne/baba/bakım veren ya da herhangi bir yetişkin tarafından yapılan, çocuğun gelişimini zedeleyen, toplumsal ahlak kuralları tarafından yanlış olduğu kabul edilmiş olan eylem ya da eylemsizliklerdir (Tıraşçı & Gören, 2007). Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını, ”çocuğun sağlığını, fiziksel ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir yetişkin, toplum veya ülke tarafından bilerek veya bilmeyerek yapılan davranışlar”şeklinde tanımlamaktadır (Dünya Sağlık Örgütü,2014). Bu dönem içerisinde çocuğun bakmakla yükümlü kimseler ve diğer yetişkinler tarafından fiziksel, duygusal, zihinsel veya cinsel gelişimlerini engelleyen ya da beden veya ruh sağlığına zarar veren, kaza sonucu olmayan durumlarla karşı karşıya bırakılmasınaçocuk istismarıdenmektedir. Çocuğun sağlığı, fiziksel veya psikolojik gelişimi için gerekli ihtiyaçların karşılanmaması ise“çocuk ihmali”olarak tanımlanmaktadır.

Bununla birlikte kadınların ücretli izinleri uzatılarak bebeğin ilk iki yıl annesiyle sağlıklı güvenli bağ kurması sağlanmalıdır. UNİCEF’in verilerine göre Dünyada 700 milyondan fazla kız çocuğu 18 yaşından önce evlendirilmektedir. Bu sayının 1/3’ü yani yaklaşık olarak 250 milyonu,15 yaşından önce evlenmiş olan kız çocuklarıdır. UNİCEF raporlarına göre her yıl 70,000 kız çocuğu hamile kalmakta veya birçoğu doğuma bağlı olarak hayatlarını kaybetmektedir. Üniversite öğrencileri arasında çocukluk çağı cinsel istismar sıklığı, cinsel istismar bildirim sıklığı ve bildirim ile ilişkili faktörler (Uzmanlık Tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Trabzon.

Bunun nedeni çocuğa yönelik gerçekleştirilen istismarın tanımının ve kapsamının toplumlar ve kültürler arası farklılık göstermesi ve yaşanması durumunda konunun önemsenmemesi, ihmal edilmesi ya da tabu kabul edilerek örtbas edilmesidir. Knerr, Gardner ve Cluver ’in meta-analiz çalışmasında ebeveyn eğitimi almanın, ebeveyn eğitimi almamaya göre ebeveyn çocuk etkileşimini daha çok geliştirdiği, olumsuz, sert ve istismar edici ebeveynliği azalttığı ve olumlu ebeveynlik tutumunun arttırdığı görülmektedir. Bu noktada ebeveyn eğitimi almak çocuk ihmal ve istismarını önleyici bir etmendir.

Holzer, Bromfield & Richardson çocuklara kötü muamele yaygınlığını azaltmada daha yoğun ve uzun süreli programların, kısa süreli programlara göre daha etkili olduğu belirtilmektedir. Çocuğun yakını ya da tanıdığı olması istismarcının çocukla yalnız kalabilmesi için fırsat oluşturmakta, istismarcı durumdan yararlanarak mağduru izole etmektedir (Aydın, ve diğerleri, 2015). Çocuğun bakımına doğrudan dahil olmayan, çocukla bağ kuramayan babalar ensest vakalarında en çok suçlanan kişi olarak kaydedilmektedir . İstismarcılar genellikle suç kaydı bulunmayan ‘normal’ olarak tanımlanan kişilerdir .

Exit mobile version